W trakcie powstawania sera wytrąca się serwatka, z której powstaje kolejno białko serwatkowe. Skład dobrego białka serwatkowego opiera się przede wszystkim na niezbędnych aminokwasach, czyli L-Walinie, L-Leucynie, a także na L-Izoleucynie. Są to aminokwasy niezbędne do właściwej regeneracji. Jest to więc białko bardzo wysokiej jakości, które naturalnie występuje w mleku. To bardzo wartościowe źródło białka, które można powszechnie kupić. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się szczególnie u sportowców zajmujących się kulturystyką. Można spotkać się z trzema odmianami białka serwatkowego. Pierwsza jest koncentratem białka serwatkowego i zawiera około 80% jego ilości. Druga odmiana to izolat białka serwatkowego, czyli WPI, które jest formą oczyszczoną koncentratu. Trzeci rodzaj to białko serwatkowe hydrolizat, które oprócz wymienionych właściwości wyróżnia się bardzo wysokim poziomem wchłanialności. Pozostałe 20% białka to węglowodany, woda, tłuszcze i minerały, które mają bardzo dobre działanie prozdrowotne.