Naturalnym budulcem mięśni jest białko, czyli proteiny z aminokwasami. Kulturyści, osoby, które dużo trenują lub mają niedobory białka w organizmie z łatwością mogą wspomóc się suplementacją przy pomocy odżywek białkowych.
W zależności od celu, jaki chce się osiągnąć zażywając odżywki, powinno się wybrać odpowiedni rodzaj produktów białkowych, np.: serwatkowe (whey), zwierzęce, kazeinowe, sojowe. Najszybszym sposobem dostarczenia aminokwasów do mięśni jest zażywanie białek szybko wchłanianych (np.: białko serwatkowe), których czas absorpcji przez organizm trwa od 20 minut do dwóch godzin. Tego typu białka stosuje się np. po zakończeniu treningu oraz tuż po przebudzeniu. Białka, które wchłaniają się wolno, nawet do 6 – 7 godzin, stosuje się przed snem lub podczas dnia, jeżeli nie ma czasu na spożycie kolejnego posiłku. Aminokwasy wolno wchłaniane to białko jaja oraz mleka.
Na rynku można też spotkać mieszanki białek. Określa się je mianem całodniowych. Są one połączeniem aminokwasów, które wchłaniają się zarówno szybko, jak i wolno tak, aby przez kilka godzin zapewnić mięśniom stały poziom białka.