Tego typu odżywki są idealne dla sportowców i kulturystów, którzy są wegetarianami bądź nie preferują produktów pochodzenia zwierzęcego.
Suplementy zawierające białko roślinne (np. proteiny soi), są zalecane tym, którzy są aktywni fizycznie i chcą utrzymać właściwą im masę mięśniową. Ich zasadnicze funkcje: wspierająca anabolizm mięśni oraz funkcja antykataboliczna.
Białka pochodzenia roślinnego zalicza się do białek niepełnowartościowych, odwrotnie jak białka zwierzęce, które są pełnowartościowe. Jednakże są białka roślinne, które należą do pełnowartościowych. Takim właśnie białkiem jest białko sojowe. Jest ono zdecydowanie pełnowartościowe, a zarazem zalicza się do najistotniejszych spośród białek pochodzenia roślinnego. Ma ono znaczącą zawartość aminokwasów.
Niestety inne białka roślinne (te niepełnowartościowe, np. zboża- głównie pszenica) nie mają wystarczająco dobrego składu aminokwasowego. Nie mogą więc one kompletnie wpływać na siłę i przyrost mięśniowy. Dlatego też wielu sportowców i kulturystów decyduje się na odżywki z białkami zwierzęcymi.