Wielu sportowców czy kulturystów nie zalicza białka z soi i innych białek roślinnych za wystarczające źródło białka przyczyniające się przyrostowi masy mięśniowej. Wynika to też z faktu, iż ciężko się trawią, więc ćwiczący nie wliczają takiego białka do ich codziennej diety białkowej. Białka zwierzęce (chociażby samo mleko) bez porównania szybciej się trawią i przyswajają.
Opinia, iż białko roślinne (nawet z soi) jest niekompletne i niewystarczające dla sportowców to tak naprawdę mit. Nie każdy bowiem wie, że aktualnie białko sojowe jest znacznie bardziej wartościowe i lepiej trawione. Idealny jest np. izobat białka sojowego (nie odbiega on właściwościami od białka zwierzęcego).
Krótko mówiąc – odżywki, preparaty, suplementy z białkiem z soi są idealną alternatywą da preparatów z białkiem zwierzęcym.
Warto też wspomnieć, iż białko z soi może być doskonałym uzupełnieniem zwykłej serwatki. Ponadto jest ono bardzo zdrowe. Nie tylko wpływa na masę mięśniową, ale zmniejsza wystąpienie miażdżycy, chroni przed działaniem wolnych rodników itp.