Ogólny pogląd, że dobrze jest korzystać z diety wegetariańskiej, bo jest bogata w składniki odżywcze, dużą ilość błonnika, witamin i przeciwutleniaczy nie jest regułą, bo ta sama dieta może być o niskiej zawartości białka, jeśli fasola, soczewica czy też produkty mleczne nie są w niej obecne. Na przykład, wegetariański posiłek, który składa się tylko z zielonej sałaty i chleba pełnoziarnistego ma niską zawartość białka. Dodanie do tego zielonej fasoli, zupy z soczewicy i porcji beztłuszczowego mleka lub jogurtu to łatwe sposoby na wniesienie białka do posiłku. Również jedzenie cały czas tej samej sałatki na obiad każdego dnia może również oznaczać, że diecie brakuje różnorodności. Jedzenie różnorodnych warzyw i owoców daje gwarancje, że otrzymujesz różne składniki odżywcze z pokarmów w sposób regularny. Bez względu na to czy jesz w domu czy w restauracji, istnieją strony internetowe pełne bezpłatnych narzędzi, które można wykorzystać do wyszukiwania danych o wartościach odżywczych żywności.