Białko jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, potrzebnym człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Białko w naszym organizmie stanowi materiał budulcowy – to właśnie dzięki niemu możemy mieć silne kości i rozwijać swoją masę mięśniową. Nietrudno więc domyślić się, że spożywanie odpowiednich ilości białka wraz z pożywieniem jest rzeczą bardzo istotną. Szczególnie ważne jest to dla osób intensywnie trenujących, które pracują nad zbudowaniem silnych mięśni – do ich budowy potrzebne są duże ilości białka. Produkty bogate w białko mogą być zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i pochodzenia roślinnego. Dużo białka zawierają niektóre rodzaje mięsa, a także jajka i nabiał. Warto więc wprowadzić do swojej diety takie produkty, jak biały ser czy pierś z kurczaka. Istnieją także produkty pochodzenia roślinnego, które zawierają dużo białka. Należy tu przede wszystkim wymienić rośliny strączkowe – doskonałym źródłem białka jest na przykład soja, czy też często niedoceniana ciecierzyca, mająca bardzo dużo wartości odżywczych.