O efektywności diet wysokobiałkowych pisano już wiele. Jednak jako przykład podawano zazwyczaj dietę opracowaną przez doktora Pierre’a Dukana, która oczywiście również jest godna uwagi. Dzisiaj chciałbym przybliżyć Wam inną dietę, która opiera się na dostarczaniu ogromnej ilości białka do naszego organizmu, a mianowicie „Dieta doktora Charlesa Clarka”. Polega ona, jak wszystkie tego typu diety na ograniczeniu ilości spożywanych węglowodanów do minimum (całkowicie usuwamy z naszego jadłospisu cukry proste, złożone tylko ograniczmy). Podobne rzecz ma się do tłuszczy, je również redukujemy. Wtedy właśnie spożywając dużą ilość białka, spowodujemy utratę masy ciała bez niszczenia włókien mięśniowych. Jej twórca opracował listę dań, które spełniają wymogi diety i są przy okazji bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Nie wymagają od nas kilkugodzinnego stania przy kuchni. Diety tej nie można stosować przez dłuższy okres, ponieważ nasz organizm zaadoptuje się do niej i efekt wyrzeczeń będzie maleć.