Wraz z wiekiem tracimy swoją naturalną zdolność do spalania energii, gdyż nasz metabolizm spowalnia znacznie. Starsi ludzie również mają zwykle mniejszą masę mięśni i ciała, niż gdy byli młodsi. Te dwie cechy zdrowotne, w połączeniu z wolniejszym metabolizmem, tworzą zmniejszoną potrzebę na ilość spożywanego jedzenia. To oznacza, że nasze wymagania wobec białka i tłuszczu gdy jesteśmy starsi mogą być bardzo różne i inne od tego, co niegdyś. Bardzo ważne jest, aby zrozumieć wymagania żywieniowe i wskazówki, które prowadzą do maksymalnego zdrowia. Indywidualna sytuacja jest wyjątkowa. Jednakże następujące zalecenia dają przybliżone wytyczne, ile tłuszczu i białka powinno być spożywanie codziennie. Dodatkowe źródło energii, gdy nie ma wystarczającej ilości tłuszczu i węglowodanów są szczególnie ważne dla osób starszych. Kobiety powyżej 50 roku życia powinny przyjmować 46 gramów białka dziennie jako absolutne minimum. Mężczyźni powyżej 50 lat powinni postarać się o co najmniej 56 g białka w codziennej diecie. Pamiętaj, że są to minimalne zalecenia.