Ten rodzaj białka zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Tym samym jest ono źródłem pełnowartościowych białek. Jego ogólna dostępność oraz bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm osoby trenującej sprawia iż jest ono jednym z najbardziej popularnych oraz cenionych preparatów, po jakie sięgają osoby aktywne fizycznie, sportowcy a także kulturyści. Odżywki tego typu są produkowane głównie z serwatki, czyli są to produkty pochodzenia mlecznego. I choć nie jest on jedynym rodzajem odżywek dostępnych na rynku, to jednak zdecydowanie najpopularniejszym. Poza wspomnianą serwatką, do jego produkcji używa się także jaj, soi, roślin strączkowych, oraz mięsa. Białko takie jest mimo wszystko tanie w produkcji a zarazem bardzo dobrze przyswajalne przez organizm. Z tego też powodu ma ono wielu zwolenników. Do największych minusów należy zaliczyć występowanie w nim laktozy, która przez niektórych nie jest tolerowana przez układ trawienny. Należy więc przed zakupem zweryfikować, czy rodzaj który nas interesuje posiada ją w swoim składzie.