Białko to jeden z podstawowych składników naszych codziennych pokarmów. Jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przede wszystkim stanowi budulec komórek, wpływa te na ich odnowę i regeneracje. Pełnowartościowym nazywamy krótko mówiąc białko pochodzenia zwierzęcego, co nie oznacza, że w ogóle nie występuje ono w roślinach. Występuje bowiem na przykład w roślinach strączkowych, orzechach, soi czy amarantusie. Soja słynie, z tego iż jest jedyną rośliną bogatą w białko pełnowartościowe. Które zatem białko powinniśmy spożywać częściej – to pochodzenia zwierzęcego, czy raczej to które występuje w roślinach? Otóż, mimo iż coraz częściej słyszy się głosy o tym, iż mięso ogólnie dla organizmu ludzkiego nie jest aż tak zdrowe, jak dotychczas sądzono, to jednak nadal dietetycy zalecają, aby połowa spożywanego w potrawach białka pochodziła od zwierząt, druga natomiast połowa z roślin. Jedynie w przypadku dzieci i kobiet w ciąży zaleca się zwiększenie tej dawki do 2/3, ze względu na ciągły przyrost komórek.