Jednym z celów, które stawiają sobie osoby uprawiające sport jest zbudowanie masy mięśniowej. Cel ten można osiągnąć znacznie szybciej wprowadzając do diety dużą ilość pokarmów zawierających białko. Duża ilość białka powoduje ładny rozrost mięśni. Jednym z rodzajów białka jest to, które zawarte jest w jajach. Jakie są jego właściwości?
Jakim związkiem jest białko jaj?
Białko jaj to inaczej albumina. Jego początkowa faza przyjmuje postać cytoplazmy. Główną rolą jest odżywianie rozwijającego się embrionu. Można je podzielić na warstwę cieńszą i grubszą.
Co zawiera białko jaj?
Białko jaj jest produktem bardzo mało kalorycznym. Nie zawiera nawet śladowych ilości tłuszczu. Są za to bardzo bogatym źródłem protein, które są niezbędnym składnikiem dla osób, które uprawiają sport w sposób aktywny. Białko jaj ze względu na obecność aż stu czterdziestu pięciu aminokwasów uważane jest za pełnowartościowy produkt. Po jajka powinny sięgać także osoby, które chcą uniknąć problemów ze wzrokiem. Zadba o niego ryboflawina.