Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym mięśnie. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu niezbędne jest codzienne dostarczanie odpowiedniej ilości białka. W czym można je znaleźć? Najbardziej oczywistym produktem spożywczym bogatym w białko jest mięso, w szczególności drób oraz ryby. Badanie wskazują, że białko zwierzęce przyswaja się lepiej od roślinnego. Jest to uwarunkowane tym, że jego skład jest podobny do składu białka ludzkiego. Co z osobami, które wykluczają mięso ze swojej diety? Im pozostaje zadowolenie się produktami roślinnego. Najwięcej białka znajdą w roślinach strączkowych i kaszach. Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednio skomponowana dieta bazująca na roślinach jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na białko. Ciekawostką jest, że najbardziej zbliżonym białkiem do białka ludzkiego, jest to zawarte w jajkach. Kiedyś były owiane złą sławą, ponieważ miały podnosić poziom cholesterolu we krwi. Ostatnie badania dementują to przekonanie. Jajka są zdrowe i warto po nie sięgać!